Camins Vius uneix entre sí diferents comarques, valls i nuclis habitats, donant a conèixer l’ingent patrimoni cultural d’aquesta part dels Pirineus. Els 238 km de camins garanteixen el descobriment dels paisatges humans i naturals dels recorreguts, i descobrir la història i la cultura que expressen. El territori es comunica per sis valls que acullen l’actual Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici: valls d’Àneu, vall d’Àssua, vall Fosca, vall de Boí, vall de Barravés i Val d’Aran, a través de tres ports històrics: el port de Vielha, el port de la Bonaigua i el port de Rus.
Parc Nacional d'Aigüestortes i Sant Maurici
El paisatge del Parc Nacional és la conseqüència de l’erosió provocada pels glaciars que ocupaven aquestes valls, ara fa uns 50.000 anys. La fusió d’aquestes llengües de gel va deixar al descobert el seu treball lent d’escultors del paisatge. L’aigua del desgel va omplir tots els forats, dibuixant taques blaves sobre les roques, i va formar boniques cascades saltant els desnivells existents entre la vall principal i les petites valls secundàries.
Turisme responsable i sostenible
La iniciativa de Camins Vius creu en la millora de la implementació dels principis de sostenibilitat en tot el seu territori. Creiem en un turisme desenvolupat d’una manera racional per a contribuir la promoció de nous models de turisme no agressius.
La Val d’Aran compta amb el certificat “Biosphere” (avalat per la UNESCO, la OMT i el PNUMA) i forma part d’una xarxa de destinacions respectuoses amb el medi ambient.
Biosphere Responsible Tourism
Patrimoni mundial
L’edat mitjana representa un despertar cultural sense precedents al Pirineu amb l’arribada de l’art romànic. Aquest fet històric ha permès l’existència d’un patrimoni artístic únic i perfectament integrat en el paisatge que l’envolta. El municipi de la Vall de Boí conté un dels conjunts monumentals d’art romànic més importants d’Europa i el més complet i esplendorós dels Pirineus, amb esglésies com ara Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí i Santa Eulàlia d’Erill la Vall, entre moltes altres.
Esglèsies romàniques declarades Patrimoni de la Humanitat segons l'UNESCO
Festes i tradicions
Les falles son tradicions ancestrals que han estat conservades en aquestes comarques pirinenques per celebrar-les al voltant del solstici d’estiu, i moltes coincideixen amb la nit de Sant Joan. Les falles consisteixen en torxes fetes de fusta (de diferents dissenys segons la comarca o el municipi que s’encenen de nit i es baixen des de la muntanya fins a la plaça dels pobles, tot formant una mena de serp de foc. Un cop al poble, es forma una gran foguera i se celebra la festa consegüent amb ball i orquestra.
Festa declarada Patrimoni cultural inmaterial de la Humanitat segons l'UNESCO
Dates*
17 de Juny de 2017, a Durro
23 de Juny de 2017, a Boí
23 de Juny de 2017, eth Taro a Arties
23 de Junio de 2017, eth Haro a Les
1 de Juliol de 2017, a Barruera
7 de Juliol de 2017, a Erill la Vall
14 de Juliol de 2017, a Taüll